Bevalt het hardlopen zonder schema?

Hardlopen Zaanse Schans

Het afgelopen jaar leefde ik naar een groot evenement toe. Het zal jullie niet zijn ontgaan om welk evenement het ging. Ik heb een jaar lang getraind voor de New York City Marathon 2017. Dit jaar volgde ik een schema. In het begin had ik die zelf bedacht met eigen ervaringen en wat knip en plak werk van het internet. Naarmate de echte voorbereiding begon, trainde ik 100 dagen met het sportrusten schema.

Zo deed ik in het begin veel krachttraining wat verder in het jaar steeds minder werd. Hardlopen daar ging het ten slotte om. Dat ik die kracht ook nodig zou hebben, nam ik even voor lief. Ik kon niet en 4 keer in de week hardlopen, 4 keer in de week naar de sportschool en af en toe nog wat yoga doen.

Mijn focus verschoof naar de 4 hardlooptrainingen en alles wat ik daarbij kon doen, was mooi meegenomen. Ik deed tempoloopjes, hersteltrainingen en loopjes op marathonhartslag. Dit samen was een goede combi voor de opbouw richting de marathon.

Mijn favorieten trainingen waren op de zondag dan zette ik mijn wekker wat vroeger dan normaal en deed ik net alsof ik een wedstrijd had. Het koninklijke ontbijtje van pannenkoeken met jam en koffie moest mij tijdens de duurloop van energie voorzien. Weer of geen weer; vaak ging mijn moeder mee. Zij fietsend en ik ernaast of achterna rennend. Zo zat het rondje van 12-14 km er snel op. Jammer vond ik het dat mijn rondje vrij snel voorbij was. Maar alles volgens schema. Ik had niet voor niets voor het sportrusten schema gekozen.

“Ik heb geen zin. Het hoeft niet toch? Of wel? Ik heb geen schema en train tenslotte niet voor een wedstrijd.“

Momenteel loop ik zonder schema. Met als resultaat de vele smoesjes als het weer eens regent of het gewoon ontzettend koud is. “Ik heb geen zin. Het hoeft niet toch? Of wel? Ik train tenslotte niet voor een wedstrijd.“

Niet heel bevorderlijk voor het humeur, maar ook niet voor mijn conditie. Ik wil tenslotte meer en sneller. Het lopen zonder schema bevalt mij helemaal niks. Ik voel niet de druk om de deur uit te gaan als het een keertje regent. Of een bezoekje te brengen aan de sportschool als ik weet dat het daar ontzettend druk gaat zijn.

Plots kwam ik met een idee ‘wat nou als ik met kerst een halve marathon ga lopen?’ Om net weer even dat beetje pit terug te krijgen. Geheel op eigen initiatief. Geen wedstrijd, maar gewoon schoenen aan en gaan.

Het werden er helaas geen 21,2, maar 14. Waar ik wel voor die halve marathon ga, is in Egmond over 2 weken.

Hoe doe jij dat na een groot evenement? Loop je met een schema? Of ga je liever de deur uit wanneer je zelf wilt? Let me know. Alle tips zijn meer dan welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *